ללדת אחרי קיסרי - שירה גרפיט

VBAC Israel - לנל"ק ישראל - לידה נרתיקית אחרי קיסרי

052-5155529
עקבו אחריי | לקבוצה הסגורה
כניסה למערכת | הרשמה לאתר

מילון מונחים

דולה Doula – פעם אחת ולתמיד, דולה אינה מיילדת!!! דולה היא אישה שהוכשרה ללוות בלידה. הדולה מגישה תמיכה רגשית ופיזית רצופה בלידה. מקור הביטוי 'דולה' ביוונית עתיקה, בה שימש לתיאור שפחה - עוזרת אישית. דולה יכולה לסייע בשיכוך כאבים בלידה באמצעות כלים כמו שיאצו רפלקסולוגיה ועוד.


לנל"ק לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי

Vaginal Birth After Cesarean - VBAC - לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי


VBAC2 -
לידה נרתיקית לאחר 2 ניתוחים קיסריים

HBAC - Home Birth After Cesarean - לידת בית לאחר ניתוח קיסרי. לידה המתרחשת במקום שאינו בית חולים, בדרך כלל בבית היולדת.


טבעת בנדל - Bandl's ring - ברחם ישנם שני סוגים בסיסיים של סיבי שריר: בחלק העליון יש שרירים אורכיים ובחלק התחתון

שרירים מעגליים סביב צוואר הרחם. הסיבים העליונים מתכווצים ומתקצרים ודוחפים את התינוק לכיוון היציאה, בעוד הסיבים התחתונים מתרחבים בתהליך כדי לאפשר את היציאה. ישנו "אזור מעבר" בנקודת המפגש של השרירים בערך באמצע. אם התינוק אינו זז במהלך הלידה הסיבים פועלים באופן מנוגד זה לזה, אזור המעבר מתהדק וניתן להרגיש ולראות מעין רכס לרוחב הבטן. הדבר מצביע על כך שהתינוק אינו מתקדם וסיבי הרחם נעשים דקים יותר ויותר משני צדי אזור המעבר. טבעת זו נגרמת על ידי לידה שנעצרה או נתקעה, זהו סימן להתהוות קרע ברחם.


דיסטוציה רגשית (emotional dystocia)
– חוסר התקדמות בלידה הנגרמת בעקבות מצב רגשי. חוסר התקדמות בלידה יכולה להופיע בלידת עכוז, כאשר האגן קטן או התינוק גדול, וגם במקרים של מתח ולחץ הקשורים ללידה. מצב רגשי זה ידוע בעולם הרפואה כבר 40 שנה והוא עשוי להביא לצורך בניתוח חירום קיסרי.

 

שליית פתח (Placenta previa) - סיבוך מיילדותי בו השליה מחוברת לקירות הרחם באופן בו היא קרובה או מכסה כליל את צוואר הרחם. מצב זה יכול להתרחש לעתים לקראת סוף הטרימסטר הראשון של ההריון, אולם לרוב מתרחש במהלך הטרימסטר השני והשלישי. שליית פתח מהווה סיבה מרכזית לדימום ווגינלי טרום הלידה, ושכיחותה עומדת על כ-0.5% מההריונות. הסיבה לשליית פתח נעוצה כנראה בבעייתיות במערכת כלי הדם של הרחם, כתוצאה מהצטלקות או אטרופיה, עקב טראומה, ניתוח או זיהום קודם.

 

שלייה נעוצה – שליה נעוצה היא שליה שאינה נפרדת מן הרחם כולה או בחלקה, בשל השרשה לא תקינה וחדירה של ה-Placental VILLI לשריר הרחם ללא תיווך של דצידואה. קיימות דרגות חומרה שונות של שליה נעוצה בהתאם לעומק חדירת השליה לתוך שריר הרחם ולאיברים שכנים.

Placenta Accreta - השליה באה במגע שטחי עם שריר הרחם

Placenta Increta - השליה חודרת עמוק יותר לתוך שריר הרחם

Placenta Percreta - השליה עוברת את שריר הרחם, כולל שכבת הסרוזה, במצב זה השליה יכולה לחדור לאיברים סמוכים, בדרך כלל לשלפוחית השתן.

 

היפרדות שלייה (placenta abruption) - הוא סיבוך במהלך ההיריון, שבו מעטפת השליה נפרדת מן הרחם. זוהי אחת הסיבות השכיחות ביותר לדימום בשליש האחרון של מהלך ההיריון. שכיחות היפרדות השליה היא כ-1% מסך ההריונות, וסיבוך זה גורם לתמותת עוברים שבין 20% ל-40%, כתלות ברמת ההיפרדות. היפרדות שליה מהווה גם סיכון לאם ולא רק לעובר. קצב לב העובר יכול להוות סמן למידת חומרת ההיפרדות.

תוצאות חיוביות שגויות (false positives) – תוצאה חיובית הניתנת לבדיקה מסוימת כאשר בפועל איננה חיובית אלא שלילית. תוצאה שגויה זו נובעת בדרך כלל משגיאה במכשירי המדידה.

 

ניטור עוברי אלקטרוני (EFM- Electronic Fetal Monitoring) - שיטה לבדיקת מצבו של התינוק ברחם על ידי ציון שינויים חריגים בקצב הלב שלו. ניטור עוברי אלקטרוני נעשה בשלב מאוחר של ההריון או במהלך הלידה באופן רציף כדי להבטיח בריאותו של התינוק. ב-EFM ניתן להשתמש גם באופן חיצוני או פנימי ברחם.

 

תרומבואמבוליזם (תסחיף פקיקי) - חסימה של כלי דם על-ידי מקטע שניתק מקריש דם (פקיק) שנוצר במקום אחר במחזור הדם; מונח זה מתייחס בעיקר לפקקת וריד ולתסחיף ריאתי.

 

כריתת רחם (hysterectomy) - הוצאת הרחם באמצעות ניתוח, דרך חתך בדופן הבטן או דרך הנרתיק; מבצעים כריתת רחם במקרים של גידול ממאיר או שפיר (לדוגמה, שרירן), כאשר יש דימום וסתי עודף. כריתת חירום של הרחם תבוצע בעקבות דימום מסיבי שאינו ניתן לשליטה בעקבות קרע ברחם וניתוחים קיסריים. לאחר כריתת רחם אין אפשרות להריון, אך התשוקה והפעילות המינית אינן נפגעות.

 

סוגי התערבויות בלידה:

 

השראת לידה (induction) - מצב בו הלידה לא התחילה כלל, אך מתעורר צורך רפואי ליילד את העובר ולעודד באופן מלאכותי התחלה של צירים. סיבות להשראת לידה יכולות להיות: רעלת הריון, ירידת מים ללא הופעה של צירים, מיעוט מי שפיר או הריון שנמשך מעל 42 שבועות. השראת לידה יכולה להיעשות בשיטות שונות: הפרדה ידנית של הקרומים מצוואר הרחם התחתון – סטריפינג, פקיעת שק מי השפיר, מתן תרופות שגורמות להתכווצות הרחם או החדרת בלון לצוואר הרחם.

 

פקיעת מי שפיר - פקיעה מלאכותית של שק מי השפיר בכדי לזרז את הלידה. הפקיעה מתבצעת דרך הנרתיק. הפעולה עצמה אינה מכאיבה לאם או לתינוק. היא מתבצעת בדרך כלל בזמן ציר, רק לאחר שראש העובר כבר התבסס באגן וקיימת פתיחה של צוואר הרחם. בעקבות פעולה זו מי השפיר ידלפו החוצה, והצירים יתגברו.

 

הפרדת קרומים - שיטה לזירוז או השראת לידה המבוצעת במהלך בדיקה ואגינלית על ידי הרופא. היא מתבצעת על ידי הפרדת קרומי השפיר מצוואר הרחם ויכולה להיעשות רק אם ישנה פתיחה של צוואר הרחם. פעולה זו גורמת להפרשת הורמונים בשם פרוסטגלנדינים, המרככים את צוואר הרחם ומעודדים התחלה של צירים. היא בדרך כלל מלווה באי נוחות, בכאבים או בדימום קל.

 

חומרים מזרזי לידה:

 

אוקסיטוצין - הורמון שתפקידו לגרום להתכווצות שריר הרחם במהלך הלידה (צירים). מופרש מהמוח ומגיע אל הרחם דרך הדם. משמש גם לכיווץ הרחם לאחר יציאת התינוק והשלייה לצורך כיווץ הרחם ומניעת דימומים. מתן ההורמון בעירוי היא הדרך המקובלת והיעילה להשראת לידה ("זרוז"). האוקסיטוצין גורם גם לשחרור החלב בזמן ההנקה.

 

פיטוצין - חיקוי סינתטי של הורמון האוקסיטוצין, המופרש מהמוח. ניתן לצורך השראת צירים ולחיזוקם של צירים קיימים. משתמשים בו כאשר הצירים אינם אפקטיביים מספיק והלידה אינה מתקדמת. הפיטוצין ניתן בעירוי דרך הווריד ומחייב השגחה וחיבור למוניטור. הפיטוצין ניתן באופן מדוד והדרגתי וניתן להפסיקו בכל שלב.

 

פרוסטגלנדינים - הורמונים המופרשים בזמן הלידה ותפקידם לרכך את צוואר הרחם ולהביא להבשלתו ופתיחתו. הפרוסטגלנדינים ניתנים גם באופן מלאכותי בצורת ג'ל, טבליות או נר, כדי להביא לריכוך צוואר הרחם, והשראת לידה. התרופה מוחדרת אל הנרתיק בסמוך לצוואר הרחם.

 

מבכירה (Primiparous) – אישה היולדת בפעם הראשונה.

 

וולדנית (Multiparous) – אישה שילדה למעלה מלידה אחת???

 

Perinatal – סביב הלידה – מתייחס לתינוק

 

Neonatal – של הילוד, הקשור לילוד

 

Maternal – אימהי, הקשור לאם, ליולדת

  • _1
  • _2
  • _3
  • _4
  • _5


בלידה הקודמת ילדת בקיסרי

ועכשיו את רוצה אחרת?

ברוכה הבאה,

הגעת למקום הנכון!

הצטרפי עכשיו לאתר וקבלי את

המדריך ללידה נרתיקית אחרי קיסרי - בחינם!!!